Pàgines

dimarts, 18 de desembre del 2012

Qui era Petr Ginz


Petr Ginz (1928 -  1944) Mort a Auschwitz, era un noi txec d'orígen jueu, fill d'una parella d'esperantistes, Ota Ginz i Marie Ginzová.
Petr tenia talent, somniava amb viatges per mar i a través del cosmos. Adorava les obres de Jules Verne i  va deixar molts dibuixos i cartes als pares, juntament amb un diari personal. Un dels seus dibuixos, de la terra vista des de la lluna que va dibuixar a Praga, va esdevenir símbol internacional de l'Holocaust.
Esperantista des del naixement, en el getto Terezín va començar a escriure de memòria un diccionari esperanto-txec. La seva activitat més coneguda però, va ser redactar en secret una revista juvenil anomenada Vedem ( Guiem), la qual aparegué durant dos anys, fins la seva deportació a Auschwitz.
Una còpia del seu dibuix més famós va ser portada dins de la nau Colúmbia a petició de l'astronauta israelià Ilan Ramon, per tal que tan el símbol de l'Holocaust com el somni de navegar a l'espai efectivament viatgessin al cosmos.
Podeu trobar més informació a les viquipèdies en espanyol i esperanto, entre d'altres així com veure el trailer d'una pel·lícula que narra la seva vida: El darrer vol de Petr Ginz.
Igualment recomenable és la ressenya que en va fer en Toño del Barrio l'any 2005.