Pàgines

dilluns, 31 de gener del 2011

Més sobre Verkami

Navegant per la xarxa ens em trobat una experiència en marxa que ens parla de l'èxit de Verkami. Coneixeu-la al bloc Gazophilacium.

dilluns, 24 de gener del 2011

Subirats recorda la batalla de l'Ordal

Editen un llibre que destaca el moviment pacifista de l'esperanto durant aquells anys

Fa 72 anys a la zona es lluitava per frenar l'avanç franquista


Uns visitants fent-se fotos a l'entrada d'un dels refugis descoberts a Subirats Foto: DANIEL GARCIA.

Subirats va aprofitar el cap de setmana, coincidint amb el 72è aniversari de les batalles a les muntanyes d'Ordal, a Subirats –el 22 i 23 de gener de 1939, quan es va frenar l'avanç de les tropes franquistes cap a Barcelona–, per celebrar les Primeres Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats, mostrar de nou les trinxeres, nius de metralladora i restes de peces dels combats a les muntanyes i presentar les darreres descobertes: dos refugis contra els bombardejos de la Guerra Civil construïts i utilitzats per la població civil i situats sota una vinya prop del nucli de Can Rovira.
Les visites als refugis i les passejades on fa 72 anys van morir més de dos-cents republicans –enterrats en fosses comunes– es van completar amb la presentació del llibre Història de l'esperanto als Països Catalans. Durant la presentació del llibre l'esperantista i responsable dels Amics del Museu d'Esperanto de Subirats, el vilanoví Joan Inglada, va destacar el paper dels esperantistes en la Guerra Civil. “De fet, el moviment esperantista va ajudar a captar molta gent per a les Brigades Internacionals, que volien lluitar per la democràcia a l'Estat”, explicava. Les activitats de les jornades que es van cloure ahir al matí amb una visita turística als vestigis de la batalla d'Ordal són els primers passos del futur centre d'interpretació que el govern local (ERC) vol construir per ajudar a entendre què va passar fa 72 anys a Ordal i per què un miler de soldats es van jugar el coll, tot i saber que ho tenien tot perdut.

Per més informació informació: El Punt

dimarts, 18 de gener del 2011

Aquest cap de setmana

1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats

subirats trinxeres 1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica de Subirats, aquest cap de setmanaLa visita inèdita a un refugi de la Guerra Civil i diverses activitats se sumen a l’aniversari del fet històric “Última Defensa de Barcelona
El proper cap de setmana se celebraran a Subirats les 1es Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica, amb motiu del 72è aniversari dels enfrontaments de la Guerra Civil a les Muntanyes d’Ordal, el 22 i 23 de gener de 1939, i que van significar la darrera defensa de Barcelona abans de la seva caiguda a mans de l’exèrcit franquista. Dins el projecte de recuperació de la memòria històrica de Subirats, a càrrec d’historiadors locals, s’han descobert els darrers anys les evidències d’aquests combats mitjançant trinxeres, nius de metralladora i restes de peces dels combats, entre d’altres elements i gràcies a la col.laboració veinal. Des de fa un any el Patronat de Turisme de Subirats organitza la ruta guiada “Última Defensa de Barcelona” el 3r diumenge de cada mes per mostrar totes aquestes troballes, iniciativa que properament possibilitarà la creació d’un Centre d’Interpretació d’aquest fet històric. Un any després de l’experiència, avançant-se a les activitats que desenvoluparà aquest equipament, organitza aquestes Jornades amb la col.laboració de l’Ajuntament de Subirats i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya dins el projecte Tots els Noms de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Una de les activitats que sorprendran més als participants serà la visita del dissabte als refugis de la Guerra Civil de Can Rovira. Recentment s’han descobert sota una vinya prop del nucli de Can Rovira, dos refugis contra els bombardeigs de la Guerra Civil realitzats i utilitzats per la població civil. Un d’ells s’ha conservat pràcticament intacte i és visitable el seu interior. En aquesta ruta guiada farem el recorregut des de Sant Pau d’Ordal, amb sortida a les 9:30 hores des del punt d’informació turística de la Caseta de Fusta de la Plaça Subirats, per explicar-nos com es va construir i quin era el funcionament. Sentirem l’experiència de viure sota el terror de la mà dels mateixos historiadors locals que van trobar els refugis. Les Jornades però s’iniciaran el divendres a les 20:30 hores a l’Ateneu Ordalenc amb la presentació del llibre “La fractura militar a la Guerra Civil 1936-1939. El cas de Juan Fernández Fernández” a càrrec del seus autors. El dissabte a la tarda serà un altre dels actes destacats amb la presentació a les 17 hores, a la nova sala d’actes de l’Ajuntament de Subirats, del llibre “Història de l’Esperanto als Països Catalans“, amb una conferència sobre l’ús de l’Esperanto a la Guerra Civil, i a continuació la inauguració al mateix espai de l’exposició “Guerra i Pau: Esperanto i Guerra Civil”. Amb l’organització del Museu d’Esperanto de Subirats s’ha elaborat una exposició molt visual on contrasta el moviment pacifista dels esperantistes amb la rotunditat del material bèl.lic utilitzat durant la Guerra Civil, trobat a Subirats i també cedit per l’ocasió per un col.leccionista privat.

Font i més informació a Penedès Digital
i al Museu d'Esperanto

dimecres, 12 de gener del 2011

Uns mataronins creen un web per finançar projectes creatius

Un pare i els seus dos fills presenten Verkami, una plataforma de micromecenatge per recollir finançament de particulars i dur a terme projectes innovadors. Els diners s'han d'aconseguir en 40 dies. Si passat aquest temps no s'ha aconseguit, no hi ha cap moviment de diners.

Verkami és un web que proposa recollir finançament per projectes creatius, socials, culturals i artístics. Els diners els posen altres persones que se senten motivades per una idea innovadora. Aquests particulars, amb les seves microaportacions econòmiques, es converteixen en mecenes del que té la idea. A canvi reben recompenses exclusives, com una flor de l'arbre del Brasil Ypé Amarello, incloure el seu nom als graons del miBa -el Museu d'Idees i Invents de Barcelona-, o la possibilitat d'apadrinar uns dels personatges d'una pel·lícula de ciència-ficció.

"En realitat, la recompensa més gran és que el projecte es pugui dur a terme", explica Joan Sala, un dels creadors de Verkami. Per això, s'ha de recollir tot el cost de la idea en 40 dies. Si passat aquest temps no s'ha aconseguit, les microaportacions tornen a les butxaques dels que les havien ofert, sense que ningú hi guanyi ni hi perdi.

El mataroní Joan Sala té 52 anys, de professió és biòleg, dedicat ara a Verkami amb els seus dos fills, Jonàs i Adrià, de 28 i 23 anys, respectivament. "Fa un any que vam tenir la idea i ens vam inspirar en plataformes de micromeceneatge que fa uns anys ja funcionaven als EUA, però llavors no hi havia res a Espanya". Sala parla de KickStarter o Indie Gogo, que s'han convertit en un referent a la xarxa. Passats els mesos trobem experiències similars a Suècia i a Espanya.

Podeu ampliar la informació al 3cat24

dilluns, 10 de gener del 2011

Curs a Manresa

L´AV de Cal Gravat ofereix una vintena de cursos i tallers


REDACCIÓMANRESA L'Associació de Veïns de Cal Gravat ha organitzat per al primer trimestre de l'any cursos d'alfabetització, country, dansa del ventre, esperanto, informàtica -avançada i bàsica-, patchwork, pilates i sevillanes. Altres activitats són cursos d'anglès (bàsic), català per a adults, disseny gràfic (iniciació), electrònica, fotografia (photo-shop), gimnàstica dolça, cercar feina per Internet, steps, taller de memòria, teatre i wikimetratge. L'horari del local social de l'entitat veïnal, situat a la plaça de cal Gravat, número 3, és dilluns, dimecres, dijous i divendres de 4 de la tarda a 8 del vespre. Per a més informació es pot trucar al 93 877 01 25 o enviar un correu electrònic a calgravat@ya.com.

Font: Regió7