Pàgines

dimecres, 12 de gener del 2011

Uns mataronins creen un web per finançar projectes creatius

Un pare i els seus dos fills presenten Verkami, una plataforma de micromecenatge per recollir finançament de particulars i dur a terme projectes innovadors. Els diners s'han d'aconseguir en 40 dies. Si passat aquest temps no s'ha aconseguit, no hi ha cap moviment de diners.

Verkami és un web que proposa recollir finançament per projectes creatius, socials, culturals i artístics. Els diners els posen altres persones que se senten motivades per una idea innovadora. Aquests particulars, amb les seves microaportacions econòmiques, es converteixen en mecenes del que té la idea. A canvi reben recompenses exclusives, com una flor de l'arbre del Brasil Ypé Amarello, incloure el seu nom als graons del miBa -el Museu d'Idees i Invents de Barcelona-, o la possibilitat d'apadrinar uns dels personatges d'una pel·lícula de ciència-ficció.

"En realitat, la recompensa més gran és que el projecte es pugui dur a terme", explica Joan Sala, un dels creadors de Verkami. Per això, s'ha de recollir tot el cost de la idea en 40 dies. Si passat aquest temps no s'ha aconseguit, les microaportacions tornen a les butxaques dels que les havien ofert, sense que ningú hi guanyi ni hi perdi.

El mataroní Joan Sala té 52 anys, de professió és biòleg, dedicat ara a Verkami amb els seus dos fills, Jonàs i Adrià, de 28 i 23 anys, respectivament. "Fa un any que vam tenir la idea i ens vam inspirar en plataformes de micromeceneatge que fa uns anys ja funcionaven als EUA, però llavors no hi havia res a Espanya". Sala parla de KickStarter o Indie Gogo, que s'han convertit en un referent a la xarxa. Passats els mesos trobem experiències similars a Suècia i a Espanya.

Podeu ampliar la informació al 3cat24